Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbar utveckling i fokus när Göteborgs universitet ger första internationella sommarskolan

Nyhet: 2019-12-17

För första gången håller Göteborgs universitet en internationell sommarskola; Summer School for Sustainability. Under juli månad erbjuds 200 studenter från hela världen olika kurser på temat Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.

Kurserna är öppna för svenska studenter och för studenter från lärosäten som Göteborgs universitet har utbytesavtal med.
– Vi har ett attraktivt utbud av kurser. Nu breddar vi tillgängligheten så att fler får möjlighet att ta del av utbudet, under sommaren, som ju är en fin period i Göteborg. En sommarskola vid GU har också efterfrågats av våra partnerlärosäten, eftersom många av deras studenter har svårt att komma hit en hel termin, men har lättare att göra det en kortare period, säger Mette Sandoff, vicerektor för utbildning.

All undervisning på engelska

Studenterna kan välja mellan sex olika heltidskurser på grundnivå om 7,5 poäng vardera, med olika ingångar på hållbarhetstemat. All undervisning kommer att ske på engelska, i Utbildningsvetenskapliga fakultetens lokaler, och de inresande bor på Olofshöjds studentboende. En del av föreläsningarna kommer att vara gemensamma för hela gruppen, och det kommer att arrangeras sociala aktiviteter.
För de svenska studenterna blir sommarskolan en möjlighet att få en internationell upplevelse på hemmaplan.

Högt rankat hållbarhetsarbete

Temat ”Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen” är noga valt, berättar Lina Erlandsson, projektledare för Summer School for Sustainability vid International Centre.
– Göteborgs universitet är ett hållbart universitet med långtgående arbete med de globala målen. Vi rankades i våras som nummer sex i världen när Times Higher Education undersökte hur lärosäten arbetar utifrån målen. Sommarskolan blir ett sätt att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper inom området.

Interdisciplinärt

Det är också ett bra tema att arbeta med utifrån ett internationellt och interdisciplinärt perspektiv.
– Det kommer hit studenter från hela världen. Hållbarhet kräver samarbete och att man arbetar över ämnesgränserna. Förhoppningen är att studenterna lär från varandra, från varandras olika kulturer och akademiska bakgrunder. Att de utökar sina nätverk och blir inspirerade att jobba vidare med frågan på hemmaplan, säger Lina Erlandsson.
Sommarskolan är tänkt att bli en långsiktig satsning efter första årets testomgång.

Följande kurser kommer ges:

  • Inequalities and Climate Change
  • Managing Migration
  • Biodiversity in Western Sweden
  • Building Sustainable Global Value Chains: Law and Policy Considerations
  • Teaching Sustainable Development from a Global Perspective
  • Introduction to biostatistics and epidemiology with focus on global health

Fem fakulteter ger kurser

De fakulteter som erbjuder kurser är Samhällsvetenskapliga, Naturvetenskapliga och Utbildningsvetenskapliga fakulteten, samt Sahlgrenska akademin och Handelshögskolan. Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) bidrar med sin erfarenhet i frågan, och Welcome Services ansvarar för mottagande, boende och sociala aktiviteter. International Centre koordinerar projektet.

Kursdatum: 6-31 juli
Agenda 2030: De globala målen för hållbar utveckling antogs av FN:s generalförsamling 2015 och består av 17 mål för att fram till år 2030 uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling i världen.

Kontakt: Lina Erlandsson, projektledare för Summer School for Sustainability, International Centre

Länk till sida som kommer hållas uppdaterad med information om Summer School for Sustainability.

 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen2.gu.se

Nyheter

  • GMV uppgår i samverkansarenan Wexsus

    [2023-12-14] Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Väst startar vid årsskiftet sin nya gemensamma samverkansarena Wexsus - West Sweden Nexus for Sustainable Development. Den nya samverkansarenan ska arbeta i nära samverkan med Västra Götalandsregionen och andra samhällsaktörer kommer bjudas in för att utveckla partnerskap. Wexsus syfte är att utbyta kunskap för att tillsammans kunna ställa om till ett hållbart samhälle. Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, upphör som organisation vid årsskiftet och uppgår då med sin verksamhet i Wexsus.

  • Ny tjänst: Föreståndare för Västsvensk arena för hållbar utveckling

    [2023-10-05] Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Högskolan Väst söker föreståndare till en ny gemensam västsvensk arena för hållbar utveckling. Den nya verksamheten är en vidareutveckling av Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) och förväntas starta 1 januari 2024.

  • Ansök nu till 2024 års såddprojekt och satsningen forskare i praktiken

    [2023-09-04] Chalmers har avsatt 750 000 SEK för att stötta ett brett engagemang av Chalmersforskare inom Urban Futures. Satsningen pågår 2020-2024. Utlysningen för 2024 är nu öppen.

  • Urban Futures deltar på Frihamnsdagarna

    [2023-08-17] För tredje året i rad deltar Urban Futures på Frihamnsdagarna. Fredagen den 1 september gästspelar Urban Lunch-time på Frihamnsdagarna som Urban Fika-time. Ämnet som diskuteras är hur prototyper kan hjälpa oss gå från ord till handling för stadens gemensamma platser.

  • Kick-off för Forskarskolan Just Transitions

    [2023-06-22] Den 19-20 juni träffades samtliga åtta parter från akademi och praktik inom Forskarskolan Just Transitions i Linköping för en kick-off. Forskarskolan ska bygga kunskap och kompetens kring hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas i en lokal kontext.

Fler nyheter

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2016-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?