Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marin kolonilott och omställningshotell ska byggas i Frihamnen

Nyhet: 2022-06-01

En mötesplats för framtidens mat från havet ska byggas i Frihamnen i Göteborg. Den består av en havsodling för alger och musslor och ett omställningshotell för hållbara lösningar. Allt ska vara klart att visas upp under Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023.

I början av året öppnade Vinnova en utlysning för framtidsprototyper – kreativa förslag för att ta itu med samhällsfrågor. En av de elva förslagen som nu valts ut är ”Omställningshotellets marina kolonilott”.

Hand som håller upp tång, i bakgrunden syns havet.

– Omställningshotellet kan bli en kreativ mötesplats där olika aktörer kan checka in för att vara med och undersöka och bygga prototyper för omställning. Den marina kolonilotten är en väldigt spännande del av hotellet och en naturlig fortsättning av platsutvecklingen i Frihamnen, genom den fortsätter vi att undersöka älvens möjligheter, säger Kristoffer Nilsson, projektledare på stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad, som tillsammans med Göteborgs universitet Centrum för hav och samhälle och Urban Futures står bakom ansökan.

På Göteborgs universitet har man tidigare genomfört ett pilotförsök med en marin kolonilott på Tjärnö utanför Strömstad med positiva resultat. Nu ska konceptet testas i en urban miljö.

– En marin kolonilott är en plats för småskalig odling och förvaring av mat i havet. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas, säger Maria Bodin, projektledare på Göteborgs universitet

Genom att nu bygga en marin kolonilott i Frihamnen hoppas man på att diskussionen och kunskapen om hållbar odling i havet ökar. Omställningshotellet blir en fysisk plats som är viktig för att kunna bjuda in medborgarna och tillsammans undersöka och konkretisera framtidens lösningar.

– Exakt vad detta kommer bli vet vi inte, hotellet bygger mycket på processen i att tillsammans med medborgare och andra aktörer i samhället bygga en plats för omställning och skapa nya framtidsberättelser, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg.

Vinnova-projektet pågår till och med november, men tanken att arbetet fortsätter med att utveckla prototypen vidare fram till sommaren 2023. Ett första publikt genomförande kommer att ske under Frihamnsdagarna i augusti.

Fakta om prototyp Göteborg

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023. Då blir Göteborgs offentliga rum till en stor utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg. Utställningen riktar blicken mot lösningar och utmaningar i staden och lyfter initiativ som arbetar aktivt för en hållbar omställning. Det här är ett sätt att föra dialog, diskussion och att vara en del av det offentliga samtalet om stadens utveckling,

Prototyp Göteborg är ett samverkansprojekt som projektleds av Göteborgs Stadstriennal (stadsbyggnadskontoret) i samverkan med Göteborg & Co, stadens förvaltningar och bolag, branschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Kontakt:

Kristoffer Nilsson, projektansvarig Stadstriennalen, tel: 031-368 15 48
Malin Finlöf, projektledare Stadstriennalen, tel: 031-368 15 56
Cecilia Helsing, utställningsansvarig Prototyp Göteborg, tel: 031- 368 18 45
Maria Bodin, projektledare Göteborgs universitet, tel: 031-786 66 38
E-post: prototyp@sbk.goteborg.se

Fotograf: Johan Wingborg.

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Nyheter

  • GMV uppgår i samverkansarenan Wexsus

    [2023-12-14] Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Väst startar vid årsskiftet sin nya gemensamma samverkansarena Wexsus - West Sweden Nexus for Sustainable Development. Den nya samverkansarenan ska arbeta i nära samverkan med Västra Götalandsregionen och andra samhällsaktörer kommer bjudas in för att utveckla partnerskap. Wexsus syfte är att utbyta kunskap för att tillsammans kunna ställa om till ett hållbart samhälle. Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, upphör som organisation vid årsskiftet och uppgår då med sin verksamhet i Wexsus.

  • Ny tjänst: Föreståndare för Västsvensk arena för hållbar utveckling

    [2023-10-05] Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Högskolan Väst söker föreståndare till en ny gemensam västsvensk arena för hållbar utveckling. Den nya verksamheten är en vidareutveckling av Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) och förväntas starta 1 januari 2024.

  • Ansök nu till 2024 års såddprojekt och satsningen forskare i praktiken

    [2023-09-04] Chalmers har avsatt 750 000 SEK för att stötta ett brett engagemang av Chalmersforskare inom Urban Futures. Satsningen pågår 2020-2024. Utlysningen för 2024 är nu öppen.

  • Urban Futures deltar på Frihamnsdagarna

    [2023-08-17] För tredje året i rad deltar Urban Futures på Frihamnsdagarna. Fredagen den 1 september gästspelar Urban Lunch-time på Frihamnsdagarna som Urban Fika-time. Ämnet som diskuteras är hur prototyper kan hjälpa oss gå från ord till handling för stadens gemensamma platser.

  • Kick-off för Forskarskolan Just Transitions

    [2023-06-22] Den 19-20 juni träffades samtliga åtta parter från akademi och praktik inom Forskarskolan Just Transitions i Linköping för en kick-off. Forskarskolan ska bygga kunskap och kompetens kring hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas i en lokal kontext.

Fler nyheter

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2016-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?