Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Oroande spår av resistenta bakterier i luft

Nyhet: 2016-11-18

Förorenad stadsluft pekas nu ut som en tänkbar spridningskälla för resistenta bakterier. Forskare i Göteborg har visat att luftprover från Peking innehåller dna från gener som gör bakterier resistenta mot de mest kraftfulla antibiotika vi har.

– Det här kan vara en viktigare spridningsväg än man tidigare trott, säger Joakim Larsson, professor på Sahlgrenska akademin och föreståndare för Centrum för Antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet.

Joakim Larsson och hans kollegor har tidigare fått uppmärksamhet för sin forskning om vattenburna utsläpp av antibiotika från läkemedestillverkning i Indien, något som visat sig trigga utvecklingen av resistenta bakterier.

Över 800 prover

I den nya studien letade forskarna efter gener som gör bakterier motståndskraftiga mot antibiotika i totalt 864 prover med dna, insamlade från människor, djur och olika miljöer världen över.

– Vi studerade bara ett litet antal luftprover, så för att generalisera måste vi undersöka luft från fler platser. Men i de luftprover vi analyserade fanns en salig blandning av olika resistensgener. Särskilt oroande var att vi hittade en rad gener som ger resistens mot karbapenemer, en grupp antibiotika som man tar till vid infektioner orsakade av riktigt svårbehandlade bakterier, säger Joakim Larsson.

Resultaten ger inte svar på om bakterierna, vars dna analyserats, faktiskt var vid liv i luften, och därmed utgjort en verklig fara.

– Det rimliga att tro är att det är en blandning av levande och döda bakterier, baserat på erfarenheter från andra studier av bakterier i luft, säger Joakim Larsson.

Europeiska reningsverk

Nästa steg i forskningen handlar om resistens sprider sig via luften från europeiska reningsverk. Forskningen kommer att utföras inom ramen för ett större internationellt samarbetsprojekt som just blivit utvalt för finansiering av ”Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance” (JPI-AMR), där svenska Vetenskapsrådet står bakom stödet till Göteborgsgruppen.

– Vi ska bland annat låta reningsverksanställda bära luftprovtagare. Vi kommer också att studera deras egen bakterieflora, samt floran hos personer som bor väldigt nära samt längre bort, och se om det verkar finnas en koppling till reningsverken, säger Joakim Larsson.

Länk till studien: Pal C, Bengtsson-Palme J, Kristiansson E, Larsson DGJ. (2016). The structure and diversity of human, animal and environmental resistomes. Microbiome. 4:54. http://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-016-0199-5

Centrum för Antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs Universitet (CARe): www.care.gu.se

JPI-AMR: http://www.jpiamr.eu/

Ansvarig forskare: Joakim Larsson 0709621068; joakim.larsson@fysiologi.gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Nyheter

  • GMV uppgår i samverkansarenan Wexsus

    [2023-12-14] Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Väst startar vid årsskiftet sin nya gemensamma samverkansarena Wexsus - West Sweden Nexus for Sustainable Development. Den nya samverkansarenan ska arbeta i nära samverkan med Västra Götalandsregionen och andra samhällsaktörer kommer bjudas in för att utveckla partnerskap. Wexsus syfte är att utbyta kunskap för att tillsammans kunna ställa om till ett hållbart samhälle. Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, upphör som organisation vid årsskiftet och uppgår då med sin verksamhet i Wexsus.

  • Ny tjänst: Föreståndare för Västsvensk arena för hållbar utveckling

    [2023-10-05] Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Högskolan Väst söker föreståndare till en ny gemensam västsvensk arena för hållbar utveckling. Den nya verksamheten är en vidareutveckling av Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) och förväntas starta 1 januari 2024.

  • Ansök nu till 2024 års såddprojekt och satsningen forskare i praktiken

    [2023-09-04] Chalmers har avsatt 750 000 SEK för att stötta ett brett engagemang av Chalmersforskare inom Urban Futures. Satsningen pågår 2020-2024. Utlysningen för 2024 är nu öppen.

  • Urban Futures deltar på Frihamnsdagarna

    [2023-08-17] För tredje året i rad deltar Urban Futures på Frihamnsdagarna. Fredagen den 1 september gästspelar Urban Lunch-time på Frihamnsdagarna som Urban Fika-time. Ämnet som diskuteras är hur prototyper kan hjälpa oss gå från ord till handling för stadens gemensamma platser.

  • Kick-off för Forskarskolan Just Transitions

    [2023-06-22] Den 19-20 juni träffades samtliga åtta parter från akademi och praktik inom Forskarskolan Just Transitions i Linköping för en kick-off. Forskarskolan ska bygga kunskap och kompetens kring hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas i en lokal kontext.

Fler nyheter

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2016-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?